[2023] Ugc Net Population Studies Mock Test-Mcq With Questions Answer Pdf

.
ugc net paper 1 course
Share This

Ugc Net Population Studies Mock Test : UGC NET Population Studies EXAM PASS करने के लिए हमारे लिए Ugc Net Population Studies Mock Test करना बहुत जरूरी है. Ugc Net Population Studies Exam में Previous Year Paper में से बहुत से Questions Answer Repeat होते है. अगर हमे Ugc Net Population Studies With Jrf Crack करना है तो हमे ये पता होना बहुत जरूरी है की ऐसे कौन से MCQ Question Answer है तो हर बार Exam में Repeat होते है.

[2023] Ugc Net Population Studies Mock Test-Mcq With Questions Answer Pdf: इस आर्टिकल में आपको Population Studies Mock Test in Hindi, Ugc Net Population Studies Mock Test, Population Studies Questions In Hindi, Population Studies Mcq Pdf, Population Studies Practice Questions Answer मिलेगे. यहाँ आपको Ugc Net Population Studies Mock Test Series में 70 से ज्यादा Important Questions देखने को मिलेगे. Online Mock Test For Ugc Net Population Studies Paper 2 आपके लिए बहुत लाभदायक साबित होगा. Ugc Net Population Studies Live Mock Test Practice Set Pdf के लिए आपको पोस्ट के लास्ट में Download Link मिल जायेगा.

Ugc Net Population Studies Mock Test I Mock Test For Population Studies

.

1. Which state among the following has highest fe male age at marriage according to census
of India 2011 ?
(1) Goa (2) Karnataka
(3) West Bengal (4) Maharashtra

.
ugc net paper 1 course
Ans- 1


2. Which measure among the following reflect chronic malnutriti on of children ?
(1) Height for age (2) Weight for age
(3) Weight for height (4) Upper arm circumference

Ans- 1

 

3. Maternal mortality ratio in India has d eclared from 212 in 2007-09 to 178 in 2011-12.
Which answer below represents the correct percen t decline in MMR in th ese four years ?
(1) About 76% (2) About 19%
(3) About 16% (4) About 17%

Ans- 3

 

4. Which of the following is an exactmeasure of replacement fertility ?

(1) TFR (2) NRR
(3) GRR (4) TMFR

Ans- 2

 

5. Given the life table functions q x, lx, Lx, Jx for a complete life table. Which of the following
expressions will be used to compute e
x (expectation of life at agex) ?
(1) T
x / Lx (2) Tx / lx
(3) Tx / qx (4) Tx / lo

Ans- 2

 

6. Which among the following isthe highest density area ?
(1) South Africa (2) South America
(3) North America (4) West Europe

Ans- 4

 

10. The place that functionally serves many other places is called ;
(1) City (2) Central Place
(3) Village (4) City Centre

Ans- 2

 

Ugc Net Population Studies Mock Test

11. Which among the following isnot included in Human Devel opment Index constructed by
UNDP ?
(1) Life expectancy at birt h (2) Mean years of schooling
(3) Livable housing (4) Per capita income

Ans-3 

 

12. According to NFHS – IV data, which of th e following states had highest percentage of
underweight children under age of 5 years (weight for age) ?
(1) Maharashtra (2) Madhya Pradesh
(3) West Bengal (4) Bihar

Ans- 4

 

18. Among the following combination, which one co rrectly lists five geographically largest
states of India (census – 2011), accordi ng to their descending order ranking.
(1) Rajasthan,MadhyaPradesh, Maharashtra, UP, J&K.
(2) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, UP, Gujarat.
(3) Rajasthan,MadhyaPradesh,Maharashtra, J&K, Gujarat.
(4) UP, Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh, J&K.

Ans- 1

 

19. Among the following statements, which one corr ectly lists five most populous countries of
the world, according to their ranking in descen ding order (higher tolower in 2015) ?
(1) China, India, Indonesia, U.S.A., Russia
(2) China, India, U.S.A., Indonesia, Brazil
(3) China, India, U.S.A., Brazil, Indonesia
(4) China, India, U.S.A., Russia, Indonesia

Ans- 2

 

21. According to 2011 census, how many cla ss-I cities with 1,00,000 and above population
were in India ?
(1) 303 (2) 403
(3) 503 (4) 603

Ans- 3

 

22. While propagating central place theory of urban system which among the following was
not considered by Wa lter Christaller ?
(1) Isotropicregion
(2) Evenly distributed population
(3) Consumers are of same income level
(4) Continuous development and technology change

Ans- 4

 

Ugc Net Population Studies Question Papers With Answers

27. Which among the following is reasons for migra tion is not covered inthe census of India ?
(1) Marriage (2) Education
(3) Natural Calamities (4) Work/Employment

Ans- 3

 

28. Which one of the following isnot correct about NFHS-IV ?
(1) NFHS-IV has covered 29 states.
(2) NFHS-IV has covered 5,71,660 households.
(3) NFHS-IV has covered 28,583 primary sampling units (PSUs).
(4) NFHS-IV will provide informationon HIV prevalence for women age 15-49 and
men age 15-54 at national and state levels.

Ans- 4

 

29. Which one among the following is considered as a major factor for female headship in the
household ?
(1) Higher level of education of the female member.
(2) Higher income of the female member.
(3) Young age of the female member.
(4) Absence of adult male member.

Ans- 4

 

30. Assertion (A) : Women are more in marriage migrati on and less in economic migration in
India.
Reason (R) : Women’s mobility in India is restricted by socio-cultural reasons.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans- 1

 

31. Population growth rate of a country for a well-defined period can be measured by
calculating “Arithmetic growth rate” (A), “G eometric growth rate” (G), and “Exponential
growth rate” (E). Which one of th e following expression is correct ?
(1) A > G > E (2) A > E > G
(3) E > G > A (4) E > A > G

Ans- 1

 

32. Which one of the following is not a measure of association for cas e-control studies ?
(1) Ratio (2) Odds ratio
(3) Attributable fraction (4) Popul ation attributable risk percent

Ans- 1

 

Population Studies Ugc Net Mock Test

33. Which one of the following is not true abou t Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan
(PMSMA) ?
(1) PMSMA is part of the Reproductive, Maternal, Neonatal, Child and Adolescent
health (RMNCH+A) strategy.
(2) PMSMA will be held on 9
th of every month at identified public health facility.
(3) Target beneficiaries will be al l pregnant women who are in their 2
nd and 3rd trimester
of pregnancy.
(4) Health facilities, where obstretics& Gynaecology (OBGY) specialists is not
available, services from private practitio ner (OBGY) on fixed payment basis are to
be arranged.

Ans- 4

 

36. Assertion (A) : Population projection by component method gives better estimates.
Reason (R) : Component method includes bothage and sex composition of the
population.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are true and (R ) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans- 2

 

37. Measurement of Singulate Mean Age of Marriage (SMAM) was developed by
(1) A.J. Coale (2) J. Hajnal
(3) Chandrashekar and De ming (4) Kingsley Davis

Ans- 2

 

 

38. Assertion (A) : Investing in Family Planning isa cost-effective method to achieve
development goals.
Reason (R) : Family planning ease resource burden l eading to availability of higher per
capita resources for developmental activities.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are true and (R ) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans- 1

 

39. If a country’s rate ofnatural increase has declined, then which of the following is correct
for the doubling time of its population :
(1) been reduced to zero (2) decreased
(3) increased (4) remained the same

Ans- 3

 

40. According to Agenda of sustainable devel opment adopted by 193 countries at the United
Nations in 2015, how many goals and targets given below are to be achieved by 2030.
(1) 18 goals and 130 targets (2) 21 goals and 151 targets
(3) 15 goals and 170 targets (4) 17 goals and 169 targets

Ans- 4

 

41. Which of the following is not th e health goal for India during 12 th Five Year Plan ?
(1) Reduction of IMR to 25
(2) Reduction of MMR to 100 per 1,00,000 live birth
(3) Raising child sex ratio in the 0-6 age group from 914 to 950
(4) Reduction of T.F.R. below 2.0

Ans- 4

 

42. Choose the correct quality of age-data cate gory given below, for which the five point
formula used for smoothingdata is appropriate ?
(1) Moderate (2) Accurate
(3) Not accurate (4) Highly accurate

Ans- 2

 

Ugc Net Mock Test Paper 2 Population Studies

43. Settlement pattern of a place reflects upon which of the following combination ?
(a) Physical endowment of the place
(b) Social interaction
(c) Infrastructure facility
(d) Gendersegregation
Codes :
(1) (a), (b), (c) (2) (b) & (c)
(3) (c) & (d) (4) (b), (c) & (d)

Ans- 1

 

44. Assertion (A) : The Universal Health Coverage isexpected to result in financial
protection of the poor.
Reason (R) : Poor will have to spend less on treatment and they will also save
catastrophic expenditure on health.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans- 1

 

6. Which one among the following is not a measure of mortality ?
(1) Crude Death Rate (2) Average Life Expectancy
(3) Infant Mortality (4) Net Reproduction Rate

Ans- 4

 

7. Which of the following country was not covered under WHO Study on Global Ageing and
Adult Health (SAGE) ?
(1) China (2) India
(3) Mexico (4) Brazil

Ans- 4

 

8. Which among the following sectors has ove r representation of women worker ?
(1) Semi-skilled services (2) Managerial services
(3) Professional Services (4) Technical jobs

Ans- 1

 

11. As per NFHS-IV findings, which of the follo wing group of States shows “Clean fuel for
cooking (Electricity, LPG, Bio-gas)” indescending (higher to lower) order ?
(1) Goa, Tamil Nadu, Sikkim, Puducherry
(2) Goa, Tamil Nadu, Puducherry, Andhra Pradesh
(3) Goa, Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh
(4) Goa, Tamil Nadu, Maharashtra, Sikkim

Ans- 3

 

Ugc Net Population Studies Online Mock Test I Ugc Net Population Studies Mock Test

14. Which amongst the following measures is not Summary Measure ofPopulation Health
(SMPH) ?
(1) QALYs (Quality Adjusted Life Years)
(2) HALE (Health Adjusted Life Expectancy)
(3) E
o o (Life Expectancy at Birth)
(4) DALE (Disability Adjusted Life Expectancy)

Ans- 3

 

15. Among the following combinations, which onecorrectly lists (by United Nations), five
countries with higher to lowe r life expectancy in 2014 ?
(1) Japan, Singapore, Switzerland, Australia, Italy
(2) Japan, Iceland, Switzerland, Sweden, Australia
(3) Japan,Italy,Switzerland, Hong Kong, Australia
(4) Hong Kong, Japan, Ital y, Switzerland, Singapore

Ans- 4

 

16. According to Leibenstein, marg inal utility of a child – Which one is correctly defined ?
(1) Insignificant economic utility of a child
(2) Utility of an additional child
(3) Psychologically less important utility
(4) Utility of first and last children

Ans- 2

 

17. By which of the following means, a countrycan move along the continuum from less
developed to more developed country ?
(1) Technologygap (2) Culturalconvergence
(3) Technologytransfer (4) Occupational structure

Ans- 3

 

22. Which one of the following is notin analytical framework fo r the study of child survival
as suggested by Mosley and Chen : 1984 ?
(1) Maternalfactors (2) Ecological factors
(3) Environmental factors (4) Nutrient deficiency

Ans- 2

 

23. Which among the following is incorporated in the definition of chronic food insecurity ?
(1) Long term inability to meet minimum requirement.
(2) Short term inability to meet minimum requirement.
(3) Inability to meet the requirem ent due to fluctuation in production.
(4) Inability to meet the re quirement due to inflation.

Ans- 1

 

26. Which one among the following isthe correct expr ession of BOD ?
(1) Biological Oxygen Demand (2) Biotic Oxygen Demand
(3) Biochemical Oxygen Demand (4) Biological Oxidation Demand

Ans- 1

 

Population Studies Mock Test Paper 2 I Ugc Net Population Studies Mock Test

27. Who among the following scholars createdCentral Place Theory related to Human
Settlement ?
(1) Burgess (2) Todaro
(3) Walter Christaller (4) Adele E. Clarke

Ans- 3

 

28. What is the name given to rapid populati on increase that has ta ken place since the
Industrial Revolution ?
(1) Population growth (2) Population bomb
(3) Populationexplosion (4) Populationbang

Ans- 3

 

30. In Rank-Size-Rule which one of the follo wing relationship betweencity population and
the city rank is correct ?
(1) Linear (2) Hyperbola
(3) Concave (4) Logistic

Ans- 2

 

31. Pollutants that are introduced into the environment by human activity are correctly called
by which of the following :
(1) Biological pollution (2) Radiation pollution
(3) Chemical pollution (4) Anthropogenic pollution

Ans- 4

 

32. Which among the following has been the ra nk of India’s Human Development Index
according to UNDP report for the year 2015 ?
(1) 125
th (2) 130th
(3) 136th (4) 138th

Ans- 2

 

33. A population pyramid with a wider base indicates which of the following ?
(1) Decline of population (2) Rapid growth in population
(3) Slow growth in populati on (4) Stability in population

Ans- 2

 

35. Which of the following measure is used for calculating disease burden ?
(1) Fertility measures (2) Nuptiality table
(3) Migrationmeasures (4) Disability-adjusted life years

Ans- 4

 

Online Mock Test For Ugc Net Population Studies Paper 2

36. According to NFHS-IV, which of the foll owing States had highest percentage of
institutional delivery ?
(1) TamilNadu (2) Karnataka
(3) Goa (4) AndhraPradesh

Ans- 1

 

41. According to NFHS-IV data, which of the fo llowing States had hi ghest percentage of
children age 12 – 23 months receiving full vaccination coverage ?
(1) West Bengal (2) Goa
(3) Sikkim (4) TamilNadu

Ans- 2

 

42. The natural growth rate of India falls in which among thefollowing categories as per the
SRS Bulletin July 2016
(1) 6 – 8 % (2) 9 – 11 %
(3) 12 – 14 % (4) 15 – 17 %

Ans- 3

 

46. Assertion (A) : It will be very difficult for theGovernments of deve loping countries to
provide its people decent quality of life.
Reason (R) : It is due to the prospect of population increase anddepleting resources in the
developing countries.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are true and (R ) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans- 1

 

47. Which statement of the following are correct ?
(i) Reasons for migration varies among males and females in India.
(ii) Work is a predominant reas on for female migration in India.
(iii) Females are predominant in rural to rural stream of migration.
(1) (i) and (ii) are correct. (2) (ii) and (iii) are correct.
(3) (i) and (iii) are correct. (4) Only (ii) is correct.

Ans- 3

 

48. Which among the following reason for migra tion is covered by Census of India, 2001 ?
(1) Familyunification (2) Natural calamity
(3) Developmentrelated (4) Move after birth

Ans- 4

 

54. Assertion (A) : Health status of populati on in our country is not good.
Reason (R) : Social exclusion and inequity acro ss gender, caste and religion are major
barriers to good population health status.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are true and (R ) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true and (R) is false.
(4) (A) is false and (R) is true.

Ans- 1

 

Ugc Net Population Studies Live Mock Test

55. Which one of the following is nota measure of population ageing ?
(1) Relative weight of the elderly in population
(2) Ageing index
(3) Old-age mortality rate
(4) Old-age dependency ratio

Ans- 3

 

56. According to SRS (2010-13) cause of deaths Statistics, topten causes of death in EAG
States & Assam (all ages) accounts for more than
(1) 70% deaths (2) 80% deaths
(3) 90% deaths (4) 100% deaths

Ans- 2

 

57. Which one of the following Index is not usedto measure the extent of digit preference for
ages ?
(1) Myer’sIndex (2) Whipple’sIndex
(3) UN Age-sex Accuracy Index (4) Bogue’s Index

Ans- 4

 

58. How many Sustainable Development Goals (SDGs) have been identified by UN ?
(1) 13 (2) 17
(3) 18 (4) 20

Ans- 2

 

59. Assertion (A) : Unintended pregnancy is low among young women.
Reason (R) : Young women have more access to health and family welfare programmes.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are true and (R ) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans- 4

 

60. Which of the following is the major causes of death in age 1 – 4 years in rural India
according to SRS (2010-13) cause of death statistics ?
(1) Pneumonia (2) Diarrhoeal diseases
(3) Malaria (4) Fever of unknown origin

Ans- 1

 

61. Which one of the following was not the subs tantive focus of ‘India Human Development
Survey (IHDS)’ conducted by the National Council of Applied Economic Research
(NCAER) ?
(1) Education (2) Health
(3) Livelihood (4) Environment

Ans- 4

 

62. Which among the following concept is not associated with Malthusian approach ?
(1) Populationbomb (2) Positivecheck
(3) Technological change (4) Overpopulation

Ans- 3

 

Nta Net Population Studies Mock Test

64. According to NFHS-IV data, which of thefollowing state had highest percentage of
current use of ‘any modern method’ ?
(1) Haryana (2) AndhraPradesh
(3) Maharashtra (4) Karnataka

Ans- 2

 

65. Which educational category among the follo wing shows highest difference between male
and female in census of India, 2011 ?
(1) Primarylevel (2) Middlelevel
(3) Secondary level (4) Technical education

Ans- 4

 

66. Which one of the following statement is not true ?
(1) The period prevalence rate is frequen tly used than the point prevalence rate.
(2) The period prevalence is the sum of point prevalence at the beginning of the period
plus incidence of cases during the period.
(3) The period prevalence rate is used to measure the frequency of illness existing
during a defined period.
(4) In case of acute illnessof a relatively short duration, the period prevalence rate is
approximately equal to the incidence ra te when the period of observation is
sufficiently long.

Ans- 1


68. What is not correct about Rashtriya Kishore Swasthya Karyakram (RKSK) ?
(1) Purpose is to strengthe n the adolescent component of Reproductive, Maternal, New
born Child Health & Adolescen t (RMNCH + A) strategy.
(2) A dedicated Adolescent Health Counsellors is placed under School Health
Programme.
(3) Expanded scope of the programme in cludes nutrition, sexua l and reproductive
health, gender based violence, ment al health and substance misuse.
(4) During the first phase 50% Blocks in 231 districts will be covered.

Ans- 2

 

71. What is not correct in respect of Integrated Child Development Scheme (ICDS) ?
(1) The target group is children in the age group 0 – 6 years.
(2) Objective is to reduce the incidence of mortality, morbidity, malnutrition and school
dropout.
(3) The scheme is jointly implemente d by the Ministry of Women and Child
Development and Ministry of Health.
(4) The ICDS scheme also offers packag e of six services including pre-school nonformal education.

Ans- 3

 

Ugc Net Mcq Mock Test For Population Studies

72. Arrange the first four countri es among the following in desce nding order (high to low) in
terms of the Human Development Index (HDI) rank assigned to them according to the
U.N. Development Report – 2015 ?
(i) Norway
(ii) Australia
(ii) Switzerland
(iv) Denmark
Codes :
(1) Denmark, Switzerland, Australia and Norway
(2) Norway, Australia, Switzerland, Denmark
(3) Switzerland,Norway, Australia and Denmark
(4) Australia, Switzerland, Denmark and Norway

Ans- 2

 

74. Assertion (A) : The high level expert group on unive rsal health coverage for India
proposed enhancing public expenditure on health from existing 1.2% of GDP to
atleast 2.5 by 2017 and to 3% of GDP by 2022.
Reason (R) : The increased public expenditure on hea lth will lead to a sharp decline in
proportion of private ‘Out of pocket’ spending on health from 67% to around 33%
by 2022.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are true and (R ) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, and (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans- 1

 

75. In India, which among the following is cons idered as the period of ‘stagnant population
growth’ ?
(1) 1891 – 1921 (2) 1921 – 1951
(3) 1931 – 1951 (4) 1951 – 1981

Ans- 1

 

Click Here to Buy Special Mock Test Series For Ugc Net Population Studies Paper 2nd

Official Website Of Ugc Net:  https://ugcnet.nta.nic.in/

This Post Is For:

Ugc Net Population Studies Mock Test, Population Studies Mock Test, Population Studies Practice Set Pdf, Population Studies Mock Test Ugc Net, Ugc Net Population Studies Online Test, Ugc Net Population Studies Test Series, Ugc Net Population Studies Practice Set, Population Studies Questions In Hindi, Population Studies Mcq In Hindi, Population Studies Mcq Mock Test Pdf, Population Studies Practice Questions, Population Studies Test In Hindi, Population Studies Quiz In Hindi, Population Studies Online Test, Population Studies Practice Questions,

 

 

Share This
.
ugc net paper 1 course

Leave a Comment

Share
best ugc net study app