[2023] Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test-Mcq With Question Answer Pdf

.
ugc net paper 1 course
Share This

Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test : UGC NET Tourism Administration and Management EXAM PASS करने के लिए हमारे लिए Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test करना बहुत जरूरी है. Ugc Net Tourism Administration and Management Exam में Previous Year Paper में से बहुत से Questions Answer Repeat होते है. अगर हमे Ugc Net Tourism Administration and Management With Jrf Crack करना है तो हमे ये पता होना बहुत जरूरी है की ऐसे कौन से MCQ Question Answer है तो हर बार Exam में Repeat होते है.

[2023] Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test-Mcq With Questions Answer Pdf: इस आर्टिकल में आपको Tourism Administration and Management Mock Test in Hindi, Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test, Tourism Administration and Management Questions In Hindi, Tourism Administration and Management Mcq Pdf, Tourism Administration and Management Practice Questions Answer मिलेगे. यहाँ आपको Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test Series में 70 से ज्यादा Important Questions देखने को मिलेगे. Online Mock Test For Ugc Net Tourism Administration and Management Paper 2 आपके लिए बहुत लाभदायक साबित होगा. Ugc Net Tourism Administration and Management Live Mock Test Practice Set Pdf के लिए आपको पोस्ट के लास्ट में Download Link मिल जायेगा.

Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test I Mock Test For Tourism Administration and Management

.

8. Which is the highest mountain railway station in india ?
(1) Ghum on the Darjeeling Himalayan Railway
(2) Kalka on the Shimla Mountain Railway
(3) Matheran on Western Hill Railway
(4) Coonoor on the Nilgiri Mountain Railway

.
ugc net paper 1 course
Ans- 1

 

9. Which group of countries among the following are IATA TC III countries only:
(1) Brunei, Canada, British Virgin Islands
(2) Afghanistan, Thailand, Fiji
(3) Indonesia, Belize, Guyana
(4) Laos, Zambia, Mauritius

Ans- 2

 

12. Charbagh Railway Station is in_______.
(1) Lucknow (2) Jodhpur
(3) Moradabad (4) Habibganj

Ans- 1

 

13. A normal Indian passport has_______ pages.
(1) 33 (2) 63
(3) 36 (4) 60

Ans- 3

 

14. Assertion (A) : Luxury hotel chains of India are as much meticulous as foreign hotel
chains in India in guest services and hospitality.
Reason (R) : Star rating criterion for Luxury segment five star and above is complex,
comprehensive and well designed for categorisation in India.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(3) (A) is true, but (R) is false
(4) (A) is false, but (R) is true

Ans- 2

 

17. Thomas cook set up its first office in India in-
(1) 1881 (2) 1891
(3) 1871 (4) 1861

Ans- 1


19. Who among the following is credited to have published the book entitled “The Tourist
Gaze”?
(1) E. Cohen (2) Stanley Plog
(3) John Urry (4) E. Inskeep

Ans- 3

 

Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test

20. Which train was introduced in honour of Rabindranath Tagore?
(1) Kavi Guru Express (2) Rabindra Express
(3) Gurudev Express (4) Howrah Express

Ans- 1

 

22. Which two sources of leakages of tourism revenue severely affect tourism development in
the host tourism destination?
(1) Investment and savings (2) Export and Import
(3) Saving and Imports (4) Revenue and Expenditure

Ans- 3

 

23. Which of the following is not correctly matched?
(1) Superiority : Single minded focus on customer needs and expectations
(2) Inimitability : Erect barriers that are insurmountable
(3) Durability : Customer needs should not be met by alternative ways
(4) Appropriability : Have a small share of the market but ride over the market

Ans- 3

 

24. Assertion(A) : Financial decisions of a firm are guided by the risk-return Trade-off.
Reason (R) : Return = Risk free return + Risk premium.
In the context of the two statements, which one of the following is correct ?
(1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A)
(3) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(4) (A) is incorrect , but (R) is correct.

Ans- 1

 

25. Which one of the following is not among the factors that influence the effectiveness of
organizational communication ?
(1) The Formal channels of Communication

(2) Organization’s Authority Structure
(3) Job Specialization
(4) Grapevine Chains

Ans- 4

 

26. Assertion (A) :Perceived anonymity refers to the respondents’ perceptions that the
interviewer or the researcher does not discern their identities.
Reason (R) : Perceived anonymity of the respondent is high in mail surveys, mail panels
and internet surveys.
Codes:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(3) (A) is true, but (R) is false
(4) (R) is true, but (A) is false

Ans- 1

 

27. An average inventory is ` 12,000 and the closing inventory is ` 3000 more than opening
inventory. What would be the closing inventory?
(1)
` 24,000 (2) ` 12,000
(3)
` 10,500 (4) ` 13,500

Ans- 4

 

Ugc Net Tourism Administration and Management Question Papers With Answers

29. All of the following statements are true except :
(1) A buyer’s decision process affects purchase outcomes.
(2) Consumer buying behaviour refers to the buying behaviour of ultimate customers.
(3) The individual characteristics of a buyer do not influence how he or she reacts to the
stimuli.
(4) Marketers need to understand how the stimuli are changed into responses inside the
mind of the consumer.

Ans- 3

 

30. The process of delegation of authority of a hotel manager comprises the following steps:
(I) Assignment of Tasks
(II) Creation of Responsibility
(III) Granting Authority
(IV) Fixing Accountability
The correct sequence of these steps is :
(1) III, II, I, IV
(2) I, II, IV, III
(3) II, I, III, IV
(4) I, II, III, IV

Ans- 4

 

32. Balance of payments is calculated to measure impact of tourism on Gross National
Product. Find one of the correct formula given below.
(1) Y= 1+G+X–M (2) Y=C+1+G+(X–M)
(3) Y=X–M+G+C+1 (4) Y=(M–X)+1+G+C

Ans- 2

 

33. Assertion (A) : To reduce uncertainty caused by service intangibility, buyers look for
evidence that will provide information and confidence about the service.
Reason (R) : Tangibles provide signals as to the quality of the intangible service.
In the context of above two statements, which one of the following is correct ?
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true but (R) is false
(4) (A) is false but (R) is true

Ans- 1

 

34. Consider the following statements and identify the correct statements
(I) Profit maximisation objective assumes perfect competition.
(II) A financial decision that has a positive NPV maximises profit for share holders.
(III) NPVs of a firm’s projects are additive in nature.
(IV) Income statement represents the accounting equation
(Assets = Liabilities + Owners Equity)
(1) Only I and II are correct (2) Only I and III are correct
(3) Only II and III are correct (4) Only III and IV are correct

Ans- 2

 

39. Assertion (A) : Motivation is a tool with which managers can arrange job relationships
in organizations.
Reason (R) : Knowledge about motivation joins strategic plans as inputs into the
process of designing relationships at organizations.
In the context of the above statements, which one of the following is correct :
(1) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(3) (A) is true but (R) is false.
(4) (A) is false but (R) is true.

Ans- 2

 

Tourism Administration and Management Ugc Net Mock Test

40. Which one of the following is not the quantitative research methods ?
(1) Focus groups (2) Depth interviews
(3) Structured interviews (4) Project techniques

Ans- 3


3. Chhatrapati ShivajiTerminusRailway Station is in ________
(1) Goa (2) Mumbai
(3) Nagpur (4) Aurangabad

Ans- 2

 

4. These are restored Victorian coaches whic h travel through South Africa, Zimbabwe,
Zambia and Tanzania making it the ultimate journey in complete luxury, comfort and
security. Which train is being referred in this statement ?
(1) The Blue Train (2) Rovos Rail
(3) The OrientExpress (4) TGV

Ans- 2

 

5. The selling concept exists in the hospitalityindustry. A major contributing factor is
overcapacity. Which one among the following is NOT a reason as to why major sectors
such as hotels, airlines and restau rants continuously face overcapacity ?
(1) A false belief that economies of scale will occur as size increases.
(2) Pride in being the biggest and having the most capacity.
(3) Robust forecasting and planning by owners , consultants and financial organizations.
(4) A myth that the travel industry f aces almost an unlimited future demand.\

Ans- 3

 

6. The conceptual framework for tourism de veloped by Wall and Mathieson (2006) includes
which of the three basic elements ?
(1) Tourist, Geographical regions, Industrial
(2) Tourist, Destination, Industrial
(3) Destination,Dynamic,Tourist
(4) Dynamic, Destination, Consequential

Ans- 4

 

Ugc Net Mock Test Paper 2 Tourism Administration and Management

8. a. Make My Trip i. 2006
b. Yatra.com ii. 1920
c. AkbarTravels iii. 2000
d. Jeena Tours and Travels iv. 1978
Codes :
a b c d
(1) i iii iv ii
(2) iii i iv ii
(3) ii iii i iv
(4) iv iii ii i

Ans- 1

 

9. Assertion (A) : Invention and applicatio n of Apps technology in transforming car rental
business has led to the customers delight in most Indian cities.
Reasoning (R) : Traditional car rental companies ca nnot be replaced with Apps based
car rental operators due to the reason of dependability and trustworthyness of customers/users.
From the above which one of the following is correct ?
(1) Both (A) and (R) are true and (R ) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true but (R) is false.
(4) (A) is false but (R) is true.

Ans- 2

 

11. Read the following statements and choose the correct answer from the codes given below :
Assertion (A) : Geo-tourism is about ma king a place better by en couraging tourists to
visit and spend money with preservation in mind.
Reason (R) : Geo-tourism focuses on unique culture and heritage ofa location while
attempting to help visitors enrich these qualities.
Codes :
(1) (A) is true but (R) is false.
(2) (A) is false but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(4) Both (A) and (R) are true and (R ) is the correct explanation of (A).

Ans- 4

 

13. a. GBP i. Ngultrum
b. CHF ii. SterlingPound
c. CAD iii. Swiss Franc
d. BTN iv. CanadianDollar
Codes :
a b c d
(1) ii i iii iv
(2) i iii ii iv
(3) ii iii iv i
(4) iv ii iii i

Ans- 3

 

14. A train popularly known as ‘H ospital on Wheels’ and providehealthcare facilities is
known as
(1) MedilineExpress (2) Healthline Express
(3) Lifeline Express (4) Ayush Express

Ans- 3

 

16. The W.T.O. Recife Charter in 1996 was th e first document of its kind drafted on :
(1) Mature Tourism (2) Wellness Tourism
(3) Eco Tourism (4) Religious Tourism

Ans- 1

 

Ugc Net Tourism Administration and Management Online Mock Test I Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test

23. The Chicago Convention was organized in the year
(1) 1948 (2) 1984
(3) 1894 (4) 1944

Ans- 4

 

25. I. Analyzing segment size and growth
II. Considering company’s objectives and resources
III. Examining segment structural attractiveness
IV. Consideringmarketaccessibility
From the above, which one of the following is correct ?
(1) I, II and IV are correc t (2) III and IV are correct
(3) I, II and III are correct (4) II and IV are correct

Ans- 3

 

26. The ‘hub-and-spoke’ concept promotes efficiency of which industry ?
(1) Restaurants (2) Carental
(3) Airline (4) Accommodation

Ans- 3

 

28. MEDX is a visa granted to
(1) MedicalStudent
(2) Attendants/family members of patients for medical treatment
(3) Foreign nationals visitingIndia for medical treatment
(4) Mountaineers

Ans- 2

 

29. Semi high speed train that runs between De lhi & Agra, operates at a speed of 160 km/hr
and is also one of the fastest trains of India
(1) G.T. Express (2) Duranto Express
(3) Gatimaan Express (4) Chetak Express

Ans- 3

 


31. National Tourism comprises of
(1) MICETourism
(2) Inbound and Outbound Tourism
(3) Domestic Tourism and Outbound Tourism
(4) Domestic Tourism and Inbound Tourism

Ans- 3

 

Tourism Administration and Management Mock Test Paper 2 I Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test

32. These are usually located on the coast but high above sea level, such hotels offer
unobstructed views and a great se nse of privacy without feeli ng of total isolation and are
popularly known as
(1) Cliff Hotels (2) Capsule Hotels
(3) ReferralHotels (4) UnderwaterHotels

Ans- 1

 

33. ‘Dil toh roaming hai’ is the tag line of which of the following company ?
(1) Reliance Jio (2) Make My Trip
(3) Yatra.com (4) TripAdvisor

Ans- 2

 

36. Transient Occupancy Tax (TOT) levied by th e large cities is otherwise known as
(1) Food tax (2) Bed tax
(3) Entertainmentax (4) Leisuretax

Ans- 2

 

37. Haldia Sea Port (KDS & HDC) is located in one of the following States :
(1) West Bengal (2) Odisha
(3) Maharashtra (4) Gujarat

Ans- 1

 

38. Read the following statements and choose the correct answer from the codes given below :
Assertion (A) : Destination, Industry and Government, all have an impact on the extent
to which tourism promotes broader socio-economic goals.
Reason (R) : No single industry such as tourism can have the responsibility for
overall development and that it can onl y play a smaller role in a larger
development scheme.
Codes :
(1) (A) is true but (R) is false.
(2) (A) is false but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(4) Both (A) and (R) are true and (R ) is the correct explanation of (A).

Ans- 4

 

40. Reports and forecasts of the economic and employment impact of Travel and Tourism
prepared by World Travel and Tourism Council for
(1) 198 countries 22 geographic regions.
(2) 184 countries 25 geographic regions.
(3) 197 countries 15 geographic regions.
(4) 164 countries 10 geographic regions.

Ans- 2

 

Online Mock Test For Ugc Net Tourism Administration and Management Paper 2

43. An expression in sampling theory for the stan dard deviation as a pe rcentage of mean is
called as
(1) Variance (2) Interquartile range
(3) Coefficient of variation (4) Kurtosis

Ans- 3

 

44. Assertion (A) : Extraction of most renewable resour ces cannot be maintained over long
term if limits are not placed on their u tilization leading to an interest in
sustained yields.
Reason (R) : It is not often necessary to placelimits on production yields to allow
time for the resource base to sufficiently regenerate.
Codes :
(1) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.

Ans- 3

 

50. Assertion (A) : Tossing of a coin results in twooutcomes Head (H) and Tail (T).
Reason (R) : Tossing of a coin is an example of random experiment.
In the context of above statements, which one of the following is correct ?
(1) Both (A) and (R) are correct.
(2) (A) is correct but (R) is incorrect.
(3) (A) is in correct but (R) is correct.
(4) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans- 3

 

51. Philip L. Pearce developed Travel motivation ladder, find the correct sequential order of
needs in the ladder (lower tohigher) from the following :
(1) Fulfilment
StimulationSelf-Esteem and DevelopmentRelationship
Relaxation
(2) Relaxation
StimulationRelationshipSelf-Esteem and Development
Fulfilment
(3) Stimulation
Relaxation RelationshipSelf-Esteem and Development
Fulfilment
(4) Relationship
Relaxation Stimulation Fulfilment Self-Esteem and
Development

Ans- 2

 

52. Consider the following ste3ps in zero-base budgeting :
I. Analysis of each decision unit inthe context of total decision package.
II. Identification of decision units.
III. Allocation of resources to each unit based on ranking.
IV. Evaluation and ranking of all decisi on units to develop the budget request.
The correct sequence of these steps is
(1) I, II, III, IV (2) II, III, IV, I
(3) II, I, IV, III (4) II, IV, I, III

Ans- 3

 

Ugc Net Tourism Administration and Management Live Mock Test

55. Romantic ecology is a term developed by Wo rster in 1977 to describe the reinforcement
of the perception of
(1) Natureandwildernesshaving spiritual values
(2) Culture and nature having emotional spirit
(3) Forest and wildlife havi ng complimentary relationship
(4) Ecology and environment having integral relations.

Ans- 1


57. When the correlation coefficient r = ± 1, then the regression lines ?
(1) Are perpendicular to each other
(2) Are parallel to each other
(3) Coincide
(4) Do not exist

Ans- 3

 

58. “Making Tourism more sustainable : Guide for Policy Makers” has been published by the
following international organizations in 2005 :
(1) PATA and UNDP (2) UNESCO and WTTC
(3) UNEP and UNDP (4) UNWTO and UNEP

Ans- 4


60. Assertion (A) :
Payment of dividends on preference capital is not legally binding upon a

firm.
Reason (R) : Failure to pay dividends on preferen ce capital does notdamage firm’s
credit standing.
In the context of above statements, which one of the following is correct ?
(1) Both the statements are correct.
(2) Both the statements are incorrect.
(3) Assertion (A) is correctbut Reason (R) is incorrect.
(4) Both the Statements are correct but Reason (R) is not the correct explanation of
Assertion (A).

Ans- 3

 

Ugc Net Mcq Mock Test For Tourism Administration and Management

61. Assertion (A) : An ordinal scale allows to determin e whether an object has more or less
of a characteristic than some othe r object, but not how much more or
less.
Reasoning (R) : An ordinal scale indicates absoluteposition and the magnitude of the
differences between the objects.
(1) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct e xplanation of (A).
(3) (A) is true but (R) is false.
(4) (A) is false but (R) is true.

Ans- 3

 

62. Seven NGOs issued a declaration for social, economic and climate justice in tourism in
2011 in conjunction with the global climate ch ange conference in Durban, South Africa.
The Declaration isentitled as
(1) Limits to Durban (2) Last call to Durban
(3) Clarion call to Durban (4) Summit level call to Durban

Ans- 2

 

64. A statistical test for a variable measured on an ordinal scale, comparing the difference in
the location of two populations based on obser vations from two independent Tourism Administration and Managements is
called as
(1) Kolmogorov – Smirnov (K – S) one-Tourism Administration and Management test
(2) Man – Whitney U Test
(3) Wilcoxon Matches(pairs signed-ranks test)
(4) Cramer’sV

Ans- 2

 

65. Arkbeits Kreis Tourisms and Entwicklung (A KTE) on NGO concerned with human rights
issues in Tourism is located in
(1) Bangkok (2) UnitedKingdom
(3) Switzerland (4) Australia

Ans- 3

Click Here to Buy Special Mock Test Series For Ugc Net Tourism Administration and Management Paper 2nd

Official Website Of Ugc Net:  https://ugcnet.nta.nic.in/

This Post Is For:

Ugc Net Tourism Administration and Management Mock Test, Tourism Administration and Management Mock Test, Tourism Administration and Management Practice Set Pdf, Tourism Administration and Management Mock Test Ugc Net, Ugc Net Tourism Administration and Management Online Test, Ugc Net Tourism Administration and Management Test Series, Ugc Net Tourism Administration and Management Practice Set, Tourism Administration and Management Questions In Hindi, Tourism Administration and Management Mcq In Hindi, Tourism Administration and Management Mcq Mock Test Pdf, Tourism Administration and Management Practice Questions, Tourism Administration and Management Test In Hindi, Tourism Administration and Management Quiz In Hindi, Tourism Administration and Management Online Test, Tourism Administration and Management Practice Questions,

 

Share This
.
ugc net paper 1 course

Leave a Comment

Share
best ugc net study app